Muutos on mahdollisuus


Kahden tytön äitinä olen kokenut sen, kuinka voimakkaasti raskaus, synnyttäminen ja synnytyksen jälkeinen aika vaikuttaa kehoon ja seksuaalisuuteen. Seksuaalisuus ja seksuaaliterveys on merkittävä osa identiteettiämme ja usein erityisesti ensimmäinen raskaus on hyvin kokonaisvaltainen muutos naisessa kokonaisuutena. Raskaana ollessa keho ja mieli kokevat yhdessä mullistuksen, joka muuttaa meidät loppuelämäksemme.


Muutumme suhteessa itseemme, suhteessa kumppaniimme. Muutumme kohti äitiyttä ja kohti uudenlaista naiseutta, joka parhaimmillaan voimaannuttaa toteuttamaan itseämme naisena aivan uudenlaisella tavalla. Synnytys ja synnytyksen jälkeinen aika myös palauttaa meidät perusasioiden äärelle ja pakottaa huolehtimaan itsestämme silloin, kun uusi rooli äitinä yhtäkkiä kuluttaa ja vie voimat. Armeliaisuus omaa kehoa ja uutta vastuuta kohtaan on silloin paras ystävämme.


Jatkuva tuki ja turva kannattelevat

Monet ensisynnyttäjät jännittävät alatiesynnytystä ja sen vaikutuksia seksuaalisuuteen. Muutokset seksuaalisessa halukkuudessa näkyvät ja tuntuvat jo raskausaikana: monilla odottajilla erityisesti toisen kolmanneksen tienoilla seksuaalinen halukkuus lisääntyy, kun taas kumppanin halukkuus saattaa vähentyä. Ristiriitaiset ajatukset oman kehon muutoksista, seksuaalisuuden toteuttamisesta ja synnytyksen vaikutuksista halukkuuteen synnytyksen jälkeisessä ajassa ja seksuaalisessa kyvykkyydessä saattavat mietityttää.


Tutkimusten mukaan asiantuntevan tuen, tiedon, empatian ja rohkaisun avulla nainen voi voimaantua synnyttämään juuri omannäköisellään tavalla jolloin synnytyksen vaiheet ovat osa luonnollista tapahtumaketjua. Tällöin synnytys ei ole uhka naisen seksuaaliterveydelle vaan mahdollisuus kokea jotain uutta, eheyttävää ja tulevaa äitiyttä sekä parisuhdetta vahvistavaa.


Synnytyksen vaiheiden ymmärtämisellä on paljon vaikutusta niin synnytykseen tapahtumana kuin sen jälkeiseen aikaan. Kun nainen saa synnytyksen jokaisessa vaiheessa jatkuvaa tukea tarvitsemallaan tavalla, hänen ei tarvitse kohdata tulevaa yksin vaan hän saa olla rauhassa herkkä, voimakas ja haavoittuvainen - kaikkea yhtä aikaa. Aivan samoja asioita kuin seksuaalisuuttaan turvallisesti toteuttaessaan. Samoja hormoneita erittyy synnytyksen luonnollisesti edetessä ja imettäessä kuin rakastellessa, ja samat hormonit lievittävät myös synnytystuntemuksia. Äidin kiintymyssuhde lapseen syntyy nopeammin ja syvemmin, kun luonnolliset hormonit ovat vallalla synnytyksen aikana.


Jatkuvan tuen ja turvallisen olon ansiosta synnytys etenee luonnollisemmin, keisarileikkauksen riski pienenee ja lääketieteellisten toimenpiteiden ja lääkkeellisen kivunlievityksen tarve vähenee. Mukana olevan kumppanin ja/tai doulan tärkein tehtävä onkin tukea naista kaikissa tämän tarpeissa läpi synnytyksen. Doula itsessään voi myös tukea kumppania auttamaan synnyttäjää, sillä onhan tilanne hänellekin uusi.


Turvallisuutta ja hallinnan tunnetta kokiessaan synnytys voi tukea naisen seksuaalisuutta upeasti ja tyytyväisyys synnytykseen kokemuksena voi olla positiivisempi. Kun nainen kokee luottavansa omaan kehoonsa ja on turvallisten ihmisten ympäröimä synnyttäessään, saa hän tukea itselleen kokonaisuutena. Tämä luo voimakkaasti pohjaa myös synnytyksen jälkeiselle ajalle, johon kietoutuvat bondaaminen uuden vauvan kanssa, elämä äitinä, puolisona, seksuaalisena olentona, jonka tarpeisiin vastaaminen on edelleen osa elämää vain uudenlaisella tavalla.


Maria Kesti
Doula, imetysohjaaja Maria Kesti

286 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki