Imetystä yhdessä harjoitellen

Päivitetty: 29. lokak. 2018

Ensisynnyttäjälle imetys on usein kaukainen asia. Ajatukset ovat keskittyneet synnytykseen ja joko haalimaan paljon tietoa siitä tai lykkäämään koko asiaa itse h-hetkeen. Imetys jää monesti toissijaiseksi asiaksi ja monelle asiaan ennalta vihkiytymättömälle imetys yllättää. Toki se voi se yllättää vaikka viidettä kertaa imettävänkin.


Miksi näin?

Jokainen vauva ja äiti ovat yksilöitä ja äiti sekä vauva opettelevat yhdessä imetystä, vaikka kokemusta olisi aiempien lasten osalta paljonkin, jopa vuosia. Joissakin kulttuureissa tiedostetaan ihanasti se, että imetys on runsaasti harjoittelua vaativa asia, johon äiti ja vauva tarvitsevat lapsivuodeaikanaan tukea; rauhaa pesimiseen, toisiinsa tutustumiseen ja imetyksen harjoittelemiseen ja kymmeniin ja taas kymmeniin toistoihin.


Äitiä hoidetaan ja hoivataan samalla, kun äiti hoivaa vauvaa. Sen sijaan, että äidin tarvitsisi nousta sängystä keittämään kahvia, äidille tuodaan ruokaa ja juotavaa. Hänestä pidetään huolta, jotta hän voi pitää huolta vastasyntyneestä pienokaisesta tai pienokaisistaan. Tämä auttaa äitiä toipumaan synnytyksestä niin henkisesti kuin fyysisesti ja ehkä pehmentää hormonimyrskyä, joka seuraa synnytyksen jälkeen luonnollisesti hormonitasojen muuttuessa.

Herkistymisestä voimaa

Väestöliiton mukaan useimmat naiset kokevat herkistymistä jo raskausaikanaan. Erityisesti synnytyksen jälkeen monet kokevat todella herkän ajanjakson, joka menee yleensä ohi muutaman viikon aikana. Äidin sopeutuminen synnytyksen jälkeiseen hormonimyrskyyn vaihtelee ja tänä aikana tukijoukkojen tarjoama konkreettinen apu esimerkiksi kodinhoidossa on kullanarvoista myös imetyksen kannalta.


Jos imetyksessä on haasteita tai äiti kokee tilanteen erityisen raskaana henkisesti ja fyysisesti, ammattilaisen puoleen kääntyminen on hyvä ratkaisu. Neuvoja ja ohjeita vauvanhoitoon tai imetykseen äiti harvemmin kaipaa läheisiltään kysymättä, tukevaa olkapäätä ja kannustusta taas sitä enemmän. Jos läheisellä on itsellään imetyspettymys taustalla, siitä kertomisesta kannattaa ehkä pidättäytyä ja sen sijaan keskittyä kehumaan äitiä tämän yrityksistä ja vaikka hieroa hartioita, siivota tai auttaa ruoanlaitossa.


Tässä nousee esiin myös isän tai kumppanin merkittävä rooli imetyksen tukijana - hän tukee parhaiten äitiä ja imetyksen onnistumista ja edellytyksiä kannustamalla, hoitamalla kotia ja mahdollisia isompia lapsia, jolloin äiti voi keskittyä vastaamaan vauvan tarpeisiin.


Kumppanin tai isovanhempien ja vauvan suhde ehtii kyllä rakentua ajan kanssa läheiseksi ja merkittäväksi. Äidin henkinen ja fyysinen hyvinvointi tai sen puute heijastuu suoraan vastasyntyneeseen vauvaan, joka niin tiiviisti tarvitsee äitiään ja peilaa tämän tunteita. Näin ollen läheisten tarjoama tuki ja äidin kannustus on merkittävässä roolissa.


Riittävästi tietoa ja tukea imetykseen

Imetys on kiistatta hyödyllistä vauvalle ja äidille - ei pelkästään terveydellisistä syistä, vaan myös vauvan kognitiivisen kehityksen ja vuorovaikutussuhteen muodostumisen kannalta. Mutta aina imetys ei ole helppoa - siksi on todella tärkeää tietää, mistä saada apua ja tukea neuvolakäyntien väliin jäävänä aikana tai niiden lisäksi.


Odottajille usein esitetty kysymys "aiotko imettää" on hieman harhaanjohtava. Parempi kysymys voisi olla, "onko sinulla riittävästi tietoa imetyksestä ja tiedätkö mistä hankkia tukea ja apua tarvittaessa?" Tällöin on olemassa varasuunnitelma, johon voidaan rohkeasti tarttua tilanteen niin vaatiessa.


Imetyksen tuki ry tekee upeaa työtä imetyksen edistämiseksi Suomessa ja on merkittävä vaikuttaja imetysasioissa. Yhdistyksen sivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa odottajille ja valtavasti hyviä ohjeita ja tietoa, ja mikä mahtavinta - koulutettua, vapaaehtoista vertaistukea niin Imetyschatin kuin esimerkiksi ympäri Suomea pidettävien vertaistukiryhmien muodossa. Suosittelemme lämpimästi tutustumaan Imetyksen tuen tarjontaan vertaistuen näkökulmasta, joka on yksi tärkeä tuen muoto imetykseen ammattimaisen tuen rinnalla.

Harjoitus tekee mestarin

Kukin äiti asettaa tavoitteensa imetykselle omien lähtökohtiensa mukaisesti. Ammattimaisen tuen saaminen ongelmatilanteisiin jo niiden alkuvaiheessa voi kuitenkin säästää monelta murheelta ja huolelta, ja auttaa muokkaamaan asetettuja tavoitteita päivä kerrallaan. Imetyksessä voidaan mennä eteenpäin myös yksi imetys kerrallaan tiukan paikan tullen ja asettaa realistisia, pieniä välitavoitteita.


Imetys on yksi tärkeä osa elämää vastasyntyneen vauvan kanssa ja sen lainalaisuuksien ja vauvan jatkuvaan kehitykseen liittyvien vaiheiden ymmärtäminen auttaa jaksamaan. Ammattilaisena pystyn usein sanoittamaan vauvan viestejä, kehitysvaiheita tai imetyksen pulmatilanteita perheelle mikä on armollista sillä kaikkea ei tarvitse tai voikaan heti osata tai ymmärtää. Tunteita, voimakkaitakin sellaisia, saa tulla ja niitä saa purkaa, mikä on luonnollinen osa äidiksi kasvamisen prosessia. Tämä kasvu jatkuu tiiviinä lapsen ensimmäiset vuodet ja koko loppuelämän ja alussa saatu tuki kantaa hedelmää läpi tämän kasvuprosessin.


Kun tietää, mitä mahdollisesti on odotettavissa, pystyy myös varautumaan tulevaan paremmin. Ja ennen kaikkea - kun tietää mistä saa tarvittaessa apua, ei tarvitse pärjätä ja osata yksin. Minkä tahansa taidon oppiminen vaatii kymmeniä ja taas kymmeniä toistoja. Osaavan valmentajan tai ohjaajan apu ja tuki puolestaan auttaa löytämään sisäistä voimaa, vahvuutta ja kykyjä itsestä.


Tarjoamani imetysohjauksen tarkoitus on auttaa äitiä itseään löytämään hänen perheensä arjessa parhaiten toimivat keinot selvitä imetyksen haasteista eteenpäin tilanteessa kuin tilanteessa. Järjestän myös imetysvalmennusta ja räätälöin sopivan paketin äidin tavoitteisiin pohjaten. Ota yhteyttä kotikäynnin sopimiseksi - tulen mielelläni myös synnytyssairaalaan tarvittaessa avuksi ja tueksi.


Tavoitteeni on auttaa äitejä löytämään luottamusta itseensä ja vauvaansa, tarjota tukea ja ohjata viimeisimpään tutkittuun tietoon pohjaten niin synnytykseen kuin imetykseen liittyen - unohtamatta lämminhenkistä ja hyväksyvää läsnäoloa sekä empatiaa.
Doula & imetysohjaaja Maria Kesti

90 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki